In Kulttuuritalo Tempo

Elisa Serafia on 24 vuotias taiteilija ja tällä hetkellä hän asustelee Helsingissä. Serafia on harrastanut maalaamista kokoikänsä ja aktiivisesti hän on keskittynyt siihen viimeiset kolme vuotta. Serafia on vapaa taiteilija ja maalaa intohimoisesti näyttäviä ja puhuttelevia teoksia.

Taiteilija Elisa Serafia.

Ravintola Lumon kabineteissa on Elisa Serafian taideteoksia nähtävillä.

Serafian alku taiteilijana oli mielenkiintoinen ja erilainen. Serafia opiskeli Helsingissä taidetta ja totesi, että koulu ei antanut hänelle enää mitään uutta. Hänestä tuntui, että vahva oma ääni on jo löytynyt ja palo maalaamiseen oli niin vahva, että se ei antanut enää aikaa koulussa istumiselle. Niinpä hän päätti lopettaa koulun. Päätös oli enemmän kuin oikea! Sen jälkeen hänen uransa sai nopeatempoisen sysäyksen. Hän vuokrasi ateljeen Helsingin Alppilasta ja alkoi tekemään yhteistyöprojekteja muun muassa KUUMAA-yhtyeen ja Ruisrockin kanssa. Näyttelyitä on ollut koko talven, kevään ja kesän ajan Helsingissä ja Mikkelissä.

Jokaisessa Serafian työssä on oma teemansa. Värien käyttö menee teeman mukaisesti ja eri kausien pituus vaihtelee. Joskus kausi saattaa olla kuukauden, joskus montakin kuukautta. Serafian inspiraationa toimii värit. Esimerkiksi tunteet, kokemukset ja elämän energiat, ”näkymättömät asiat”, hän kokee eri värimaailmoina. Tällä hetkellä Serafia käyttää räiskyviä ja kirkkaita värejä. Maalatessaan hän käyttää nykyisin erilaisia välineitä esimerkiksi keittiölastoja, viivoittimia, ynnä muuta täysin siveltimestä poikkeavaa. Oikean käden vaurioitumisen jälkeen hän on alkanut maalaamaan vasemmalla, jolloin työskentelyn kontrollointi on vähentynyt entisestään ja tilalle on tullut vapaampaa ja tiedostamattomampaa jälkeä.

Serafian sanoin ”Maalatessa pää tyhjenee”. Hän kertoo, että maalatessaan hän kokee rauhaa, jossa ei kuule mitään ja pystyy keskittymään vain siihen mitä on tekemässä. Tätä tunnetta hän haluaa jakaa ja välittää teoksiensa välityksellä myös muille. Serafia kertoi, että abstrakteille asioille kuten tunteille tai rakkauden kokemiselle ei ole konkreettista muotoa. Hänen abstraktit maalaukset kuvastavat näitä asioita värimaailmojen avulla. Abstraktissa teoksessa hänen tärkeäksi kokemat lempeät arvot saavat hengittää ja välittyä ympäristöön.

Serafia jättää usein teoksensa nimeämättä, sillä puhdas kuvakieli tuntuu enemmän omalta ja lisäksi sanat vaikuttavat ja ohjaavat katsojan kokemusta. Hienointa ja palkitsevinta on kun katsojat rohkeasti kokevat miltä teos omakohtaisesti tuntuu. Kaikki tulkinnat ovat yhtä oikein, jokaisen oma kokemus on tärkein. Tällä hetkellä Serafia käsittelee taiteessaan elämän ymmärtämistä ja kokemista realistisesti. Hänen sanoin: ”Hyväksy elämä niinkuin se on”, mitään ei kannata muuttaa ja huonot ja hyvät asiat kuuluvat siihen. Joskus on vaikeaa kohdata ja hyväksyä elämän kirjo sellaisena kuin se on. Tätä Serafia on harjoittanut uudella maalausmetodillaan jossa mitään maalattua ei peitetä tai muuteta jäkikäteen. ”Älä koske, se on sellainen kuin se on”. Jokainen maalaus on oma hetkensä, josta siirrytään rohkeasti seuraavaan jäämättä junnaamaan vanhassa. Tämä paljastaa aina jotain puhdasta, aitoa, siloittamatonta.

Monenlaiset kokemukset ja koettelemukset elämässä ovat ohjanneet Elisaa aina vain vahvemmin maalaamisen pariin sekä hyväksymään omat vahvuutensa ja herkkyytensä värien maailmassa. Kun hän on kuunnellut sydäntään ja tehnyt mikä tuntuu oikealta, on joka kerta tie johtanut taiteen tekemiseen. Hän on löytänyt sen asian, mikä tekee hänet onnelliseksi ja mitä hän rakastaa.

Elisa Serafian teoksia on nähtävillä koko Asuntomessujen 14.7.-13.8. ajan Kulttuuritalo Tempossa. Tempon miljöö toimii loistavasti taiteilijan teoksille ja Lumo Ravintolassa ne pääsevät oikeuksiinsa.

Tervetuloa ihastelemaan kauniita teoksia!

Artikkelikuvan on ottanut Anna-Katri Hänninen.

Syötä hakusana ja paina enter

X